آلژینات دندانپزشکی چیست و نحوه کار با آن
آلژینات دندانپزشکی چیست؟ در دندانپزشکی از تجهیزات و مواد زیادی استفاده میشوند که هر کدام عملکرد خاصی دارند. یکی از موادی که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند آلژینات است که برای قالبگیری دندان کاربرد دارد. در این مطلب قصد داریم به معرفی آلژینات دندانپزشکی و نحوه کار آن بپردازیم.
آلژینات دندانپزشکی چیست؟
آلژینات یک ماده پر مصرف و ضروری است که به منظور قالبگیری در دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. به تعبیری دیگر آلژینات ترکیبی از محصولات شیمیایی است که در برخی موارد از جلبک دریایی به دست میآید و دارای گروههای متعدد کربوکسیلیک میباشد.
ماده اصلی که در این مواد استفاده میشود یک پلیمر خطی طبیعی است که با نام آلژینیک اسید شناخته میشود. این مواد در آلژیناتها به صورت پودرهایی هستند که رنگ سفید و صورتی دارند. بعد از مخلوط شدن با آب فقط با گذشت چند دقیقه از قوام پلاستیکی مورد نیاز برای قالبگیری برخوردار خواهند شد.
ویژگی های آلژینات
آلژینات یکی از مواد لازم برای استفاده در دندانپزشکی است که نسبت به دیگر مواد از مزیتهای زیادی برخوردار است. بنابراین مواد مورد استفاده در آلژینات دارای کیفیت و فرمول مناسب میباشد که به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- آلژیناتها جزو بهترین و پر مصرفترین مواد هستند که جهت قالبگیری دندان مورد استفاده قرار میگیرند.
- کار با این مواد بسیار آسان و راحت است
- هنگام استفاده بیمار در دهان خود احساس ناراحتی نخواهد کرد.
- به دلیل این که این آلژینات از مواد سادهای تشکیل میشود، نسبت به دیگر مواد ارزانتر میباشد.
- برای سرد کردن یا حرارت دادن این مواد به هیچ دستگاهی نیاز نخواهید داشت.
- این مواد به دلیل این که به صورت پودر عرضه میشوند، میتوان به راحتی آن را با آب مخلوط و استفاده کرد.
- در حین مخلوط کردن یا بعد از آن میتوان به آن موادی که برای ضدعفونی هستند اضافه کرد.
انواع مختلف آلژینات
آلژیناتها انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارا هستند. انواع آلژیناتهای مورد استفاده در دندانپزشکی عبارتند از:
- نرمال: این نوع آلژینات یکی از انواع آلژینات است که بسیار قوی و به منظور قالبگیری با دوام بالا مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این نوع مواد هیچ آسیبی به دندان وارد نخواهد کرد همچنین روان و صاف و از مکانیزم بالایی برخوردار است. در اغلب موارد آلژینال نرمال ست برای قالبگیری روکشهای موقت استفاده میشود.
- کروموژل: این محصول در واقع یکی از پر مصرفترین نوع آلژینات مورد استفاده در دندانپزشکی است که برای تهیه قالب پروتز متحرک همچنین روکش موقت از آن استفاده میشود. آلژینات کروموژل دارای خواص بالا و زمان قالبگیری بیشتری نیاز دارد.
- گلچای: این نوع آلژینات از توان بالا و مدت زمان قالبگیری پایین برخوردار میباشد. همچنین قیمت آن نیز به نسبت سایر آلژیناتها بیشتر است.
- آلژیناتهای فستفت: این نوع آلژینات دارای ماندگاری و مقاومت بالا همچنین خاصیت جذب سریع، آماده سازی آسان همچنین رایحه مطبوع میباشد. آلژینات فستفت از ابعاد پایدار برخوردار و پایان هر مرحله رنگ آن دچار تغییر و دگرگونی نمیشود.
روش مصرف آلژینات
برای استفاده آلژینات باید به ترتیب مراحل زیر عمل کنید.
- قبل از مصرف ظرف محتوای آلژینات را خوب تکان دهید تا همه اجزای آن به درستی مخلوط شود.
- یک پیمانه آب را با یک پیمانه پودر مخلوط کنید. نسبت این اختلاط باید یک به یک و کاملا به یک اندازه باشد.
- به مدت 35 ثانیه زمان لازم دارید تا این اختلاط به خوبی ایجاد شود.
- مدت 60 ثانیه زمان کارکرد.
- ترکیب خمیری شکل را درون تری یا بیس قالبگیری و در دهان قرار دهید. مدت زمان لازم جهت قالبگیری در دهان 60 ثانیه میباشد.
- برای سخت شدن به مدت 155 ثانیه زمان نیاز دارید.
- زمانهایی که بیان شد برای از استفاده از آب مقطر 23 درجه است. البته دمای آب برای زمانهایی که اشاره شد موثر خواهد بود.
- بعد از طی کردن مراحل قالبگیری قالب آلژینات را به خوبی بشویید. پس از آن آب موجود را خشک کنید و در نهایت قالب گچی آن را تهیه کنید.
- گاهی ممکن است همان لحظه تهیه کردن قالب گچ ممکن نباشد در این صورت قالب آلژینات را در کیسه قرار دهید و درب کیسه را محکم ببنید.
- حداکثر میتوانید تا 48 ساعت بعد از تهیه قالب آلژینات قالب گچی آن را نیز تهیه کنید.
- بسته آلژینات باید در محل خشک و خنک نگهداری شود.
آلژینات دندانپزشکی
همانطور که میدانید قالبگیری دندان یکی از کارهای مهم و حساس در دندانپزشکی است که برای این کار از موادی به نام آلژینات استفاده خواهد شد. برای آشنایی با این مواد و همچنین خرید و ثبت سفارش میتوانید به سایت کادنت مراجعه کنید. در این مطلب به بررسی آلژینات دندانپزشکی و نحوه کار آن پرداختیم امیدواریم مورد توجه شما قرار گیرد. از همراهی شما تا پایان سپاسگزاریم.