کاربردهای اصلی کلسیم هیدروکساید دندانپزشکی
هیدروکساید کلسیم یک پودر سفید رنگ و بدون بو است که کاربردهای زیادی در صنعت و پزشکی دارد. فرمول شمیایی این ماده Ca(OH)2 است و احتمالا شما با نامهایی همچون آهک هیدراته یا آهک آبدار آن را میشناسید. یکی از مهمترین و اصلیترین کاربردهای این ماده شیمیایی در دندانپزشکی است که ما در این مطلب قصد داریم شما را با عملکرد و کاربردهای اصلی کلسیم هیدروکساید دندانپزشکی آشنا کنیم.
کلسیم هدیروکساید چیست؟
کلسیم هیدروکساید یک ترکیب معدنی است که چون ضریب انحلال پذیری پایینی دارد، میتوان گفت که در آب نامحلول است. اما با همه این تفاسیر اگر شرایط لازم مهیا شود، این ماده در آب خالص حل میشود و در نهایت یک محلول با PH برابر با 12.4میتواند ایجاد کند. همین ویژگی باعث میشود که در دندان پزشکی کاربرد زیادی داشته باشد.
کاربردهای هیدروکساید کلسیم دندانپزشکی
این ترکیب معدنی اثر آنتی باکتریال و رادیو اپک عالی روی دندانها دارد و سبب جذب مجدد داخلی و خارجی در دندانها میشود. دندانپزشکان معمولا برای پرکردن دائمی کانال ریشه از این ماده استفاده میکنند، چرا که میتواند یک دیواره بافت سخت در انتهای ریشه دندان را تشکیل دهد. همچنین برای کانالهایی که لیکیج و اپکسیفیکاسیون هم دارند، مناسب است.
از دیگر ویژگیهای کلسیم هیدروکساید این است که میتواند به عنوان درمانی آسان و راحت برای بستن دائمی اپکس در دندانهای شیری محسوب شود. همچنین برای پالپکتومی و پالپ کپینگ هم بسیار مناسب است. در مواردی همچون جلوگیری از خونریزی لثه و برای انعقاد خون و پانسمان ریشه هم از این ماده شیمیای استفاده میشود.
مزیت های استفاده از کلسیم هیدروکساید در دندانپزشکی
در ادامه به مزایای کاربرد این ماده شیمیایی در دندان پزشکی میپردازیم:
- همان طور که قبلا به آن اشاره کردیم کلسیم هیدروکساید خاصیت آنتی باکتریالی دارد و radiopacity آن بالا است.
- مواد خمیری شکل آن قابلیت ترکیب شدن با مواد دیگر را دارد.
- سرنگی که در این محصول قرار دارد، سبب میشود تا به راحتی در داخل کانال دندان حمل شود.
- این مواد معمولا یک بار مصرف هستند، به همین دلیل از آلوده شدن آنها جلوگیری میشود و همیشه استریل باقی میمانند.
روش استفاده از کلسیم هیدرکساید در دندان پزشکی
دندان پزشکان محترم باید به این نکته توجه داشته باشند که بعد از این که کانال ریشه دندان بیمار را آماده کردند، حتما این ناحیه را به وسیله دستگاه خشک و تمیز نمایند. در ضمن برای هدایت کردن نوک سرنگ هم میتوانید از رینگ دور سرنگ استفاده کنید. سپس در مرحله بعد نوک سرنگ را در داخل کانال قرار دهید و درون آن را کامل از هیدروکساید کلسیم پر کنید. در حین عمل پر کردن به آرامی و کم کم سرنگ را از داخل کانال خارج کنید. در ادامه قسمتهای اضافی از خمیر کلسیم را با استفاده از پینهای خاص استریل کنید.
دقت کنید که سر سرنگ را پس از استفاده حتما دور بیاندازید و برای بیمار بعدی از یک سرنگ جدید برای این کار استفاده نمایید. برای تعویض سر سرنگ کافی است آن را بچرخانید و جدا کنید.
نکاتی که باید در استفاده از کلسیم هیدروکساید رعایت کنید
در این قسمت نکاتی را که لازم هر دندانپزشک یا دستیار بداند را برای شما متذکر میشویم:
- هیچ گاه بعد از ناحیه apex این ماده را پر نکنید.
- بسته محصول را در مکانی تاریک و به دور از گرما و نور خورشید نگه داری کنید تا آسیبی به آن وارد نشود.
- همیشه درپوش سرنگ را روی خود سرنگ بگذارید.
- کلسیم هیدروکساید همیشه باید در یک جای خنک و خشک بدون هیچ رطوبتی نگهداری شود.
- معمولا تاریخ انقضای این ماده شیمیایی حدود دو سال بعد از تولید میباشد.
- اجزای تشکیل دهنده این محصول ترکیب معدنی کلیسیم هیدروکساید است.
- این محصول یک سر خمیده پلاستیکی دارد که سبب میشود کار کردن با آن برای شما راحت باشد.
- حلقهای که در دور سرنگ قرار دارد برای علامت گذاری مناسب میباشد.
کلام آخر: کاربردهای اصلی کلسیم هیدروکساید دندانپزشکی
ما در این مطلب سعی کردهایم شما را با ماده شیمیایی کلسیم هیدروکساید در حیطه دندان پزشکی آشنا کنیم. درباره کاربردهای این محصول در دندان پزشکی و ویژگیهایی را که دارا است برای شما گفتیم. اگر شما دندان پزشک محترم به دنبال محصولات دندان پزشکی اورجینال و با کیفیت هستید و تمایل دارید به راحتی به آنها دسترسی داشته باشید، پیشنهاد میکنیم از وبسایت کادنت دیدن فرمایید و اقدام به خرید محصولات مورد نظر خود به صورت آنلاین کنید. مشاورین و تیم پشتیبانی ما، شما را در این امر راهنمایی خواهند کرد تا یک خرید بینظیر داشته باشید.