کنترل عفونت در دندانپزشکی
کنترل عفونت و راهکارهای مناسب جهت از بین بردن عفونت در دندانپزشکی، یکی از مسائل مهمی است که افراد را نسبت به این موضوع، حساس میکند. اولین کسانی که در برابر عفونت در معرض خطر میباشند، پرسنل، کادر درمان، دندان پزشک و بعد بیماران هستند. به همین خاطر رعایت اصول کنترل عفونت برای این گروه از افراد، بسیار الزامی میباشد.
انواع وسایل دندانپزشکی و دسته بندی آن ها
وسایل دندان پزشکی به طور عمده به ۳ بخش تقسیم میشوند. دسته اول وسایل بحرانی هستند. این وسایل، در داخل نسج زنده بدن نفوذ میکنند و به طور صد در صدی میتوانند باکتریها را انتقال دهند. این دسته از وسایل شامل سوزنهای تزریق کورتها، فورسیسها، فایلهای اندودانتیک و مانند آنها هستند.
گروه دوم وسایل نیمه بحرانی میباشند. این وسایل در تماس با پوست با مخاط قرار میگیرند؛ از جمله آنها میتوان به قلمهای ترمیمی و آیینه اشاره کرد.
گروه سوم وسایل غیر بحرانی میباشند. از این دسته میتوان به انواع وسایلی همچون سر ساکشن، سرنگهای یونیت دندان پزشکی و موارد دیگر آن اشاره کرد.
مهم ترین بیماری های انتقالی توسط وسایل دندان پزشک
در میان مهمترین ویروسهایی که از طریق وسایل جراحی و دندان پزشکی قابل انتقال هستند، میتوان به ویروس ایدز و هپاتیت اشاره کرد. نکته مهم این است که ریسک ابتلا به هپاتیت از دو جهت بیشتر از ویروس ایدز میباشد.
اولین نکته این است که این بیماری در جامعه ما بیشتر است و از طرف دیگر ویروس ایدز در مقایسه با ویروس هپاتیت بسیار ضعیفتر و غیر مقاومتر میباشد. نکته دیگر این است که میزان زنده بودن و از بین نرفتن ویروس ایدز در خارج از بدن به مراتب کمتر از ویروس هپاتیت میباشد.
راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از انتقال عفونت
یکی از نکات بسیار مهمی که امروزه در مطب و کلینیکهای دندان پزشکی رعایت میشود، استفاده از اکثر وسایل یکبار مصرف برای بیماران است. نکته مهمی که باید توجه شود، این است که باید این وسایل پلاستیکی را برای هر فرد جدا کنید، و سپس بعد از استفاده آن را داخل زبالههایی مخصوص بیاندازید.
وسایلی که از آنها در دندان پزشکی استفاده میکنید را نیز با مواد ضد عفونی کنید؛ حتی اگر زمان زیادی را بگیرد. این کار باعث میشود تا از انتقال انواع بیماریهای واگیردار مانند ایدز جلوگیری به عمل آید.
دندان پزشک و دستیار و کسانی که در کلینیک یا مطب مشغول به کار هستند، باید بدانند که در حال کار، از دستکش یکبار مصرف، عینک و ماسک استفاده کنند؛ همچنین از استریل بودن وسایل اطمینان حاصل کنند.
از دیگر نکات مهم این است که وسایل موجود در اتاق، باید دارای پوششهای یکبار مصرف باشند. از جمله وسایلی که نیاز به پوششهای یکبار مصرف دارند، میتوان به صفحه کلید یونیت، دستگاه رادیوگرافی، دسته چراغ یونیت و مانند آنها اشاره کرد. یکی از نکات مهم در این خصوص این است که پوششها برای هر بیمار با توجه به اصول مهم، تعویض شود.
نکته بسیار مهم که باید در مطب رعایت شود، شستشوی مداوم سطحها مثل کابینتهای دندان پزشکی، کف مطب و… است. شما باید بدانید که ظرف مخصوصی که در آن سر سوزن، پانسمان و سوزن بخیه قرار میگیرد، باید مخصوص بیمار باشد.
روش های کنترل عفونت در دندانپزشکی
در دندان پزشکی روشهایی در جهت کنترل عفونت وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- استفاده از ابزار دندان پزشکی که از چرخه استریل خارج هستند و به صورت خشک میباشند.
تمامی ابزارهایی که استریل میشوند باید به صورت خشک مورد مصرف قرار گیرند. در صورت عدم توجه به این نکته، باعث رشد باکتریها و وارد شدن آنها به دستگاهها خواهند شد. این موضوع باعث میشود تا کار استریل کردن، بی تاثیر شود.
- پس از پایان کار دستان خود را بشویید
همانطور که میدانید دستکشها به طور کامل غیر قابل نفوذ نیستند؛ پس شما باید پس از پایان کار حتما دستان خود را بشویید.
- عدم استفاده از زیورآلات
زیورآلات باعث تجمع انواع باکتری در بین پوست و زیورآلات میشوند. از طرف دیگر برای استفاده از دستکش نیز شما به مشکل بر میخورید؛ پس از زیورآلات استفاده نکنید.
راه های پیشگیری از این بیماری در دندانپزشکی
امروزه و در جامعه بیشتر دندان پزشکان از وسایل یک بار مصرف استفاده میکنند. برای ضد عفونی و استریل کردن دیگر وسایل نیز از اتوکلاوهای جدید و سریع، میتوان بهرهمند شد. از دیگر راههایی که برای حفظ سلامت افرادی که در دندان پزشکی کار میکنند میتوان به واکسیناسیون کامل آنها اشاره کرد.
سخن پایانی
ضد عفونی کردن وسایل و حفظ سلامت افراد، یکی از مهمترین مسائلی است که همه به خصوص دندان پزشکان و پرسنل آن را باید رعایت کنند. ما در این مقاله از سایت کادنت سعی کردیم تا نکاتی در مورد حفظ و کنترل عفونت در دندان پزشکی را برای شما شرح دهیم.