فسفر پلیت دندانپزشکی و کاربرد آن برای بیماران
ثبت تصاویر دیجیتال از دندان باعث کاهش زمان تشخیص بیماری و افزایش توانمندی پزشک برای تشخیص دقیق بیماریها و سادگی در برنامهریزی طرح درمان خواهد شد. فسفر پلیت دندانپزشکی (dental phosphor plate) دستگاهی است که مطابق با روش رادیوگرافی این قابلیت را به دندانپزشک میدهد تا تصاویر دیجیتال از دندان بیمار داشته باشد. این دستگاه سنسورهایی دارد که با قرارگرفتن روی دندان بیمار باعث ثبت تصاویر دقیقتر از دندان شده و تشخیص مشکلات را برای پزشک بسیار ساده میکند.
پزشکان میتوانند باتوجهبه سن بیمار از سایزهای مختلف پلیت استفاده کنند تا عکسبرداری از دندان بیمار برای او دردآور و سخت نباشد. استفاده از فسفر پلیت باعث افزایش اطمینان خاطر بیماران برای استفاده از خدمات متنوع دندانپزشکی به علت سادگی کار با آن خواهد شد.
فسفر پلیت چیست؟
فسفر پلیت یک سنسور است که دارای کریستالهای فسفر است. پلیتها مستطیل شکل هستند و رنگ بیرونی آنها معمولاً مشکی است و حساسیت زیادی در برابر نور دارند. این سنسورها معمولاً در کنار یک دندان قرار گرفته و سپس اشعه ایکس از دستگاه رادیوگرافی به آن تابیده خواهد شد. اشعه ایکس سپس توسط کریستالهای فسفر جذب میشود و برخی از اشعهها که به دندان برخورد کردهاند به سنسور نمیرسد.
سپس پلیتها را در مرحله بعدی به بخش تصویرسازی برده که در این بخش اشعههای جذب شده داخل سنسور بهوسیله لیزر PACS خوانده میشود و یک تصویر دیجیتال واضح از دندان بر روی کامپیوتر به وجود میآید. مهمترین مزیتهای این روش نسبت به روشهای قدیمی رادیوگرافی هزینه پایینتر آن و تابش اشعه کمتر به بدن بیمار است. در واقع فسفر پلیت دندانپزشکی هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک یک روش جذاب و قابل استقبال است.
استفاده از فسفر پلیت دندانپزشکی چه مزیتی دارد؟
عموماً استفاده از یک تکنولوژی جدید در ابتدای راه مخالفان خود را نیز به همراه خواهد داشت. هرچند فسفر پلیت دندانپزشکی باتوجهبه قابلیت های فراوان و ویژگی های منحصربهفردی که دارد مورد استقبال پزشکان و بیماران قرار میگیرد.
- وایرلس بودن سیستم فسفر پلیت دندانپزشکی
این سیستم نیاز به اتصال سیم و کابل های مختلف نداشته و وسیله ارتباط بین کامپیوتر و تجهیزات رادیوگرافی همان پلیت دستگاه خواهد بود.
- راحتی و عدم ترس بیمار در زمان تصویربرداری از دندان
عدم پیچیده بودن تجهیزات این دستگاه به اطمینان خاطر بیمار در زمان عکسبرداری کمک بسیاری خواهد کرد.
- داشتن تصویر دیجیتال و واضح از دندان بیمار
حساس بودن کریستال های فسفر نسبت به اشعه های مختلف باعث می شود کیفیت عکسبرداری به این روش نسبت به روش های قدیمی تر رادیوگرافی رشد چشمگیری داشته باشد.
- اتصال مستقیم فسفر پلیت به کامپیوتر با نرمافزار
در این روش با استفاده از یک درام پلیت به کامپیوتر متصل شده و تصویر بهراحتی روی نرمافزار آن مشاهده میشود.
- بالابردن سرعت تشخیص بیماری
افزایش سرعت عکسبرداری در این روش و همچنین افزایش وضوح عکسبرداری به پزشک در تشخیص هر چهبهتر و سریعتر بیماری کمک شایانی میکند.
فسفر پلیت دندانپزشکی
- کاهش هزینه تعمیرات و نگهداری
پلیتها بین 1000 تا 2000 بار مورداستفاده قرار گرفته و تعداد تجهیزات این دستگاه نیز پایین است بنابراین هزینه مربوط به تعمیر و نگهداری نیز کاهش خواهد یافت.
- کاهش هزینه در مقایسه با روشها رادیوگرافی قبلی
کاهش هزینههای مربوط به تعمیر و نگهداری دستگاه در مقایسه با روشهای قدیمیتر رادیوگرافی و افزایش سرعت عکسبرداری باعث کاهش هزینهها برای بیمار خواهد شد.
- سادگی کار با دستگاه
کارکردن با دستگاه نیاز به آموزش خاصی نداشته و فقط کافی است تا از پلیتها در مقابل خراش و یا تابش نور محافظت شود.
- عدم نیاز به تاریکخانه مشابه با روشهای سنتی
این روش نیاز به ثبوت، ظهور و تاریکخانه مطابق روشهای سنتی ندارد.
کدام بیماریها را با فسفر پلیت دندانپزشکی میتوان تشخیص داد؟
شاید برای خیلی از افراد این سؤال پیش آید که با فسفر پلیت دندانپزشکی چه نوع آسیبهای مربوط به دهان و دندان را میتوان بررسی کرد؟ برخی دندانپزشکان از روشهای تجربی و مشاهده دندان برای تشخیص آسیب استفاده میکنند اما این روش خطای بسیار دارد. فسفر پلیت دندانپزشکی میتواند کمک کند تا شدت بیماری دهان و لثهها و همچنین میزان آسیب به دندان کاملاً مشخص باشد.
کاربردهای متنوع فسفر پلیت دندانپزشکی عبارتاند از:
- تشخیص آسان و بهموقع کیست، تومور و آبسه
- تشخیص دقیق و سریع پوسیدگیهای گسترده، عصبکشی، ایمپلنت، جراحی دندان و یا حتی کشیدن دندانهای خراب
- برنامهریزی و تعیین طرح درمان مناسب برای جراحیهای دندانپزشکی با استفاده از تصویر دقیق فسفر پلیت دندانپزشکی
- ایجاد طرح درمان کاربردی و مناسب برای ارتودنسی دندان
- تشخیص دقیقتر و سریعتر بعضی از مشکلات پنهان دندانپزشکی مانند دندان عقل و یا عفونت آن
- و تشخیص مشکلات مربوط به عدم رشد درست و در جای مناسب بعضی از دندانها
- تشخیص عفونت ریشه دندانها و عفونتهای لثه
نکات مهم در زمان کار با فسفر پلیت دندانپزشکی
کاربری فسفر پلیت دندانپزشکی برای پزشکان و بیماران بسیار آسان است. در واقع فسفر پلیت یک دستگاه تشخیص لیزری است. استفاده از پلیتها (سنسورها) بهمراتب از فیلمهای رادیوگرافی سادهتر است. فقط باید توجه داشت که این پلیتها به نور حساس هستند و نمیتوان آنها را در جایی بهغیراز کیت RINN نگهداری کرد. پس از تابش اشعه و عکسبرداری، پلیتها به یک دستگاه پردازشگر منتقل میشوند تا تصاویر دیجیتال در کامپیوتر ثبت شود.
معمولاً پلیتها درون یک شیار قرار می گیرند و سپس نور لیزر بر آنها تابیده و تصویر بر روی نرمافزار کامپیوتر مشخص میشود. هزینه خرید و نگهداری فسفر پلیت دندانپزشکی نسبت به روشهای قدیمی بسیار کاهشیافته است و دلیل آن استفاده طولانیمدت از پلیتها است. پلیتهای مربوط به این روش میتوانند بین 1000 تا 2000 بار مورداستفاده قرار گیرند. تنها نکته این است که باید مراقب بود تا پلیتها دچار خراش یا آسیبی نشوند.
عموماً پس از قرارگرفتن تصویر بر روی نرمافزار کامپیوتر پلیتها را از درام جدا کرده و در داخل کیت مناسب قرار میدهند. تصاویر ایجاد شده روی نرمافزار را بهراحتی میتوان در فرمتها و قالبهای مختلف ذخیره کرد.
معیارهای مهم برای خرید فسفر پلیت دندانپزشکی
1- تعداد سنسور موجود در دستگاه
با افزایش تعداد مراجعین به دندانپزشکی نیاز به استفاده از دستگاه با سنسورهای بالاتر احساس خواهد شد. هرچه تعداد سنسورها بیشتر باشد هزینه مربوط به دستگاه فسفر پلیت دندانپزشکی نیز بالاتر است. گاهی برای تصویربرداری از طریق دستگاه فسفر پلیت نیاز به استفاده همزمان از بیش از دو سنسور خواهد بود.
همچنین سنسورها در ابعاد و کیفیت های مختلفی تولید میشوند که هرچه کیفیت آنها بالاتر باشد هزینه خرید دستگاه نیز افزایش خواهد یافت. ذکر این نکته حائز اهمیت است که سنسورهای بیکیفیت هزینه نگهداری و تعمیرات دستگاه را بالا خواهند برد.
2- سایز پلیت
سایز پلیت مربوط به دستگاه فسفر پلیت دندانپزشکی تأثیر زیادی در روند تشخیص بیماری و راحتی بیمار هنگام معاینه دارد. توصیه میشود که از سایز پلیتهای گوناگون در دستگاه استفاده شود تا برای بیماران مختلف اعم از کودکان تا بزرگسالان مناسب باشد.
پلیتها معمولاً بین چهار الی پنج سایز در بازار وجود دارند. توجه به این نکته که سایز پلیت با اندازه دهان بیمار تناسب داشته باشد در راحتی بیمار بسیار مؤثر است. همچنین برای تصویربرداریهای مختلف سایز پلیتها متنوع خواهد بود. در واقع وابسته به اینکه پزشک میخواهد از چه قسمتی از دندان یا لثه عکس بگیرد، سایز پلیت مختلف خواهد بود.
3- میزان کیفیت تصویر دیجیتال
رزولوشن این دستگاهها معمولاً بین 15 الی 20 خط بر میلیمتر است که معمولاً برای تشخیص بیماری توسط دندانپزشک تصویر واضحی بهحساب میآید. هرچه تصویر باکیفیتتر باشد هزینه اولیه مربوط به خرید دستگاه بالاتر خواهد بود. همچنین کیفیت بالای تصاویر باعث تشخیص راحتتر بیماری توسط پزشک خواهد شد.
4- کشور سازنده دستگاه فسفر پلیت دندانپزشکی
کیفیت دستگاه های تولیدی در بازار متنوع است. امروزه ساخت این دستگاهها توسط کشورهای مختلف انجام میشود که هرچه دستگاه باکیفیتتر باشد، قیمت آن بالاتر خواهد رفت.
جمعبندی
فسفر پلیت دندانپزشکی یک تجهیز کارآمد و جدید در راستای عکسبرداری هرچه بهتر و دقیقتر از بیماریهای دهان و دندان است. در این روش با استفاده از کریستالهای فسفر موجود بر روی یک پلیت و تاباندن اشعه ایکس به آن تصویر واضحی از دندان بر روی کامپیوتر در دسترس خواهد بود.
این پلیتها قابلیت استفاده برای 1000 تا 2000 عکسبرداری را داشته اما نسبت به تابش نور و خراش بهشدت حساس است. هزینه های اولیه مربوط به خرید دستگاه بالاتر از روش های قبلی عکسبرداری است اما مزیت های متنوع آن همچون وایرلس بودن، عکسبرداری سریعتر و دقیقتر، کاهش زمان تشخیص بیماری و افزایش دقت باعث می شود تا پزشکان نسبت به خرید این دستگاه استقبال زیادی را تجربه کنند.
پلیت ها در سایزهای گوناگونی در بازار وجود دارند که نسبت به سن بیمار و ناحیه عکسبرداری از سایزهای مختلف پلیت استفاده خواهد شد.
این روش عکسبرداری نسبت به روشهای قدیمی کاربردها و مزایای فراوانی دارد و اطمینان خاطر بیماران را برای استفاده از خدمات دندانپزشکی و هنگام عکسبرداری افزایش خواهد داد. در هنگام خرید این دستگاه باید به کشور سازنده، کیفیت پلیتها و سنسورها، تعداد سنسور و سایزبندی پلیت و درنهایت کیفیت تصویر دیجیتال خروجی توجه داشت.
در ادامه مقاله انتخاب بهترین موتور ایمپلنت دندانپزشکی را نیز مطالعه کنید.