معرفی انواع روش رادیوگرافی و لوپ دندانپزشکی
رادیوگرافی دندانپزشکی یک روش بسیار دقیق و سریع است. از این روش در دندانپزشکی برای تشخیص آبسه، نقص و ناهنجاری در فک و پوسیدگی دندانها استفاده میشود. بهطورکلی رادیوگرافی به دودسته داخل دهانی و خارج دهانی تقسیم میشود اما برای هر دودسته از یک دستگاه استفاده میشود. این روش کاربردهای زیادی دارد که از مهمترین آن میتوان به مشاهده نواقص و پوسیدگی در قسمت ریشه دندان اشاره کرد. همچنین از دیگر کاربردهای مهم رادیوگرافی دندانپزشکی، بررسی استخوانهای اطراف دندانها است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید در مورد روش رادیوگرافی دندانپزشکی و همچنین وسیلهای به نام لوپ دندانپزشکی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
رادیوگرافی دندانپزشکی چیست؟
رادیوگرافی دندانپزشکی در واقع روشی است که در آن از دهان بیمار توسط دستگاههای مخصوص و اشعه ایکس بسیار ضعیف عکسبرداری میشود. این عکسبرداری به دندانپزشک در تشخیص مشکلات و ناهنجاری دندان و فک مراجعهکننده کمک میکند. از کاربرد مهم این روش میتوان به عکسبرداری از داخل لثهها و قسمتهایی از دهان که مشکلات آن در ظاهر مشخص نیست اشاره کرد.
لوپ دندانپزشکی چیست؟
این محصول از ابزارها و وسایل مهم در حرفه دندانپزشکی است. این وسیله در واقع مانند عینکی است که برای بزرگنمایی کردن تصاویر در هنگام معاینات دندانها استفاده میشود. لوپ دندانپزشکی یک وسیله بسیار کاربردی در دندانپزشکی است؛ چرا که به کمک آن دندانپزشک میتواند تصاویر موارد قابلمشاهده در دهان بیمار را بزرگتر مشاهده کند. این امر باعث میشود تا معاینه او بسیار دقیقتر و باکیفیتتر باشد و در نتیجه نواقص دهان و دندانها را بهتر تشخیص دهد.
ویژگی لوپ دندانپزشکی چیست؟
ویژگی این وسیله کاربردی در مدلهای مختلف آن متفاوت است. اما بهطورکلی از ویژگیهای مهم آن میتوان موارد زیر را نام برد:
- بزرگنمایی تصاویر تا 2.5، 3 و 3.5 برابر
- موجود در فریمهای مختلف اسپورت و تیتانیومی
- دارای سایزهای کوچک، متوسط و بزرگ
- از طرفی دارای محافظ لنز
- دارای ریل تلسکوپی جهت جابهجایی قسمت چشمی
- و البته دارای کیس ضدضربه
- محافظت از چشم در برابر ذرات پرتاب شونده
- قابلیت محافظت از لنز استریلیزه
- دارای چراغ الایدی
انواع مختلف لوپ دندانپزشکی
لوپ فلیپفلاپ
- ارزانترین نوع لوپ دندانپزشکی
- سنگینتر از سایر مدلها
- دارای میدان دید کم
لوپهای TTL
- سبکتر از مدل فلیپفلاپ
- میدان دید بزرگتر
- گرانتر از مدل فلیپفلاپ
- قابلیت تنظیم با ویژگیهای فردی دندانپزشکان (فاصله دندانپزشک تا بیمار، فاصله دو مردمک، اندازه سر دندانپزشک)
تقسیمبندی لوپ دندانپزشکی بر اساس کارکرد آن
- لوپهایی با لنز معمولی:
مناسب برای مواردی که بزرگنمایی کم به همراه نور کم نیاز است.
- لوپهایی با لنز منشوری:
این نوع لوپ دندانپزشکی دارای چند لنز در قسمت کنار منشور است. این لوپها برای موارد دقیقتر و حساستر مناسب است.
- لوپهایی با لنز ترکیبی:
این نوع برای مواقعی مناسب است که دندانپزشک به بزرگنمایی و دقت بالایی در محیطی با نور زیاد نیاز دارد.
کاربرد لوپ دندانپزشکی برای تشخیص بیماریها
- بیماریهای پریودنتال
- تشخیص پوسیدگی دندان
- جراحی و عصبکشی
- تشخیص و درمان بیماری پالپ
- جرمگیری و حذف کردن رسوب دندانها
- اندودنتیکس
آیا اشعه ایکس در رادیوگرافی خطرناک است؟
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت که اشعه ایکس بهکاررفته در رادیوگرافی بسیار ضعیف است؛ بنابراین خطری برای بیمار ایجاد نمیکند. البته به این نکته توجه کنید که در دوران بارداری بهویژه در سه ماه اول رادیوگرافی ممنوع است؛ بنابراین اگر در هنگام ویزیت باردار هستید حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
دندانپزشک در چه زمانی رادیوگرافی دندان را به بیمار پیشنهاد میدهد؟
در پاسخ به این سؤال که در چه مواقعی از چه نوع رادیوگرافی انجام شود کاملاً به معاینه دندانپزشک بستگی دارد. دندانپزشک میتواند بهمنظور اطمینان از شرایط و مشکلات دهان و دندان بیمار از رادیوگرافی استفاده کند. از دلایل دیگر استفاده از این روش میتوان به شرایط دهان و دندان بیمار اشاره کرد.
اینکه چه حد از مشکلات دهان بیمار مشخص است و دندانپزشک میخواهد چه قسمتهایی از دهان بیمار را ببیند از دلایل استفاده از رادیوگرافی است.
در برخی از موارد ظاهر دندان سالم به نظر میرسد. اما در این شرایط ممکن است دندان دچار پوسیدگی اولیه شده باشد؛ بنابراین در صورت وجود پوسیدگی پنهان در دندان با کمک روش رادیوگرافی و لوپ دندانپزشکی میتوان آن را تشخیص و درمان کرد.
معرفی روشهای رادیوگرافی دندان
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد رادیوگرافی به دو روش داخل دهانی و خارج دهانی انجام میشود. در روش رادیوگرافی داخل دهانی سنسور دستگاه رادیوگرافی در داخل دهان بیمار قرار میگیرد. اما در روش خارج دهانی سنسور آن در خارج از دهان بیمار قرار میگیرد.
رادیوگرافی داخل دهانی
این روش از رایجترین روشهای رادیوگرافی دندانپزشکی است. در این روش همانطور که گفته شد سنسور در داخل دهان بیمار قرار میگیرد. در این نوع از رادیوگرافی دندانپزشکی از جزئیات داخل دهان بیمار به طور کامل عکسبرداری میشود. از کاربردهای این روش میتوان موارد زیر را نام برد:
- مشاهده پوسیدگی در دندانها و ریشه آنها
- بررسی ناحیه استخوانی اطراف دندانها
- بررسی و مشاهده دندانهای درحالرشد
لوپ دندانپزشکی: معرفی انواع رادیوگرافی داخل دهانی
- رادیوگرافی بایت وینگ یا Bitewing: این روش با نشاندادن وضعیت کامل دندانها امکان تشخیص پوسیدگی دندانها را برای دندانپزشک ایجاد میکند. کاربرد این روش بیشتر برای بررسی پوسیدگی دندانهای عقب و همچنین تغییر ضخامت استخوانهای لثه در مواقع وجود عفونت لثه است. همچنین این روش میتواند سایش دندانهای پرکرده که با لوپ دندانپزشکی قابلمشاهده نیست را به طور کامل نشان دهد.
- رادیوگرافی پری اپیکال یا Periapical: این روش مناسب برای بررسی ریشه و اطراف ریشه دندان است. در این روش از رادیوگرافی ارتفاع دندانها از تاج تا ریشه و بخش بنیادی دندان قابلمشاهده است.
- رادیوگرافی اکلوزال یا Occlusal: رادیوگرافی اکلوزال برای مشاهده و بررسی سطح اکلوزال دندان کاربرد دارد. این رادیوگرافی از سایر رادیوگرافیها بزرگتر است و تمام قسمتهای فک بالا و پایین را نشان میدهد.
معرفی انواع رادیوگرافی دندانپزشکی خارج دهانی
- رادیوگرافی پانورامیک Panoramic: در این رادیوگرافی از تمام محوطه دهان و تمام دندانهای بالا و پایین تصویربرداری میشود. از این روش برای مشاهده دندانها پنهان و تشخیص کیستها و تومورها استفاده میکنند.
- رادیوگرافی سفالومتری cephalometry: در این روش از رادیوگرافی از یک سمت سر بیمار عکسبرداری میشود. این روش در بررسی و تشخیص بهترین و مناسبترین نوع ارتودنسی برای بیمار کمک زیادی میکند.
- رادیوگرافی مخروطی توموگرافی کامپیوتری Cone beam Computerized tomography: در این روش تصویرهای سهبعدی از بافتهای نرم، عصبها و استخوانهای دهان گرفته میشود. این نوع رادیوگرافی بیشتر در قرارگیری ایمپلنت دندانها کاربرد دارد. غیر از این مورد به تشخیص پریودنتال، تومور و کیستها و شکستگی دندانها نیز کمک میکند.
- روش سیتی اسکن دندانها CT: این روش در بخش رادیولوژی انجام میشود. در این نوع رادیوگرافی بیمار بهصورت خوابیده قرار میگیرد و توسط دستگاهی مخصوص از اطراف سر بیمار تصویربرداری میشود. از این روش نیز برای ایمپلنت کردن دندان استفاده میشود.
- توموگرافی Tomography: این نوع رادیوگرافی بخش خاصی از دهان را نشان میدهد و مابقی قسمتها را تار میکند. از این روش در مواقعی استفاده میشود که جزئیات دهان بهراحتی و با لوپ دندانپزشکی قابلمشاهده نیست.
- سیالوگرافی Sialography: در این نوع رادیوگرافی یک نوع رنگ به درون غدد بزاقی دهان تزریق میشود؛ چرا که این غدد بهتنهایی با اشعه ایکس قابلمشاهده نیستند. از این روش برای بررسی علت و درمان خشکی دهان و چشم استفاده میشود.
معرفی رادیوگرافی دیجیتالی Digital Radiography
لوپ دندانپزشکی: این نوع از رادیوگرافی دندانپزشکی از جدیدترین نوع تصویربرداری است. در رادیوگرافی دیجیتالی از سنسورهای دیجیتالی اشعه ایکس جهت جایگزینی فیلم اشعه ایکس و تولید تصویر رایانهای از ساختار دهان و دندان استفاده می شود.
خرید بهترین دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی
امروزه اغلب افراد بهسلامت دهان و دندان خود اهمیت زیادی میدهند. به همین دلیل برای حفظ سلامت دهان و دندان و همچنین بهبود شرایط نامطلوب آنها تجهیزات و دستگاههای زیادی به وجود آمده است.
بسیاری از این تجهیزات و لوازم مخصوص دندانپزشکی است و برای کارکردن با آنها به تخصص و مهارت زیادی نیاز است. برای مثال کار با دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی به مهارت و تخصص بالا در این رشته نیازمند است؛ بنابراین جهت استفاده از این روش به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
بهطورکلی برای خرید دستگاه رادیوگرافی و لوپ دندانپزشکی میتوانید از یک سایت معتبر بهصورت اینترنتی خرید خود را انجام دهید. این تجهیزات در مدلهای مختلف و قیمتهای متفاوت در بازار وجود دارند. شما میتوانید با درنظرگرفتن میزان بودجه خود تجهیزات مناسبی را خریداری کنید.
مزایای استفاده از تجهیزات و لوپ دندانپزشکی
استفاده از لوپ و رادیوگرافی دندانپزشکی به تشخیص و ترمیم بسیاری از مشکلات و نواقص دهان، دندان و فک بیماران کمک زیادی میکند. بهطورکلی رادیوگرافی در مقایسه با سایر روشهای قدیمی و سنتی مزایای بسیار زیادی دارد.
در این روش دندانپزشک میتواند تمامی جزئیات و نقاط پنهان دور از چشم را به طور واضح ببیند. همچنین میتواند بهراحتی تمام پوسیدگیها و نقاط آسیبدیده دندانها و عفونتهای استخوانها را تشخیص دهد.
سخن آخر لوپ دندانپزشکی
همانطور که گفتیم بسیاری از نواقص و مشکلات دهان و دندان بهراحتی قابلمشاهده نیستند؛ بنابراین استفاده از تجهیزاتی نظیر دستگاه رادیوگرافی و لوپ دندانپزشکی برای دندانپزشکان امری بسیار ضروری است. هرکدام از این تجهیزات دقت و کیفیت را در تشخیص و درمان دندانپزشک به طرز چشمگیری بالا میبرد. توصیه میشود برای کارایی بیشتر این لوازم کاربردی محصولات برندهای مطرح و معتبر را خریداری کنید؛ چرا که بالا بودن کیفیت تجهیزات در حرفه دندانپزشکی اهمیت بسیار زیادی دارد.